Alicia
89"

Maasja OomsTV-uitzending  22 november 20:25 uur, NPO2  2DOC | VPRO

IDFA / competitie voor beste Nederlandse documentaire

RTL
Logline
Een indringende, observerende film die het dagelijks leven en de diepste gevoelens registreert van een jong meisje zonder thuis dat dreigt te ontsporen.

Synopsis
Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire ALICIA begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, in dicht op de huid gefilmde, observerende beelden. Verlangens en onmacht van de jonge, thuisloze Alicia en het effect van een gebrek aan perspectief worden zo invoelbaar. Dreigt het meisje te ontsporen door de uitzichtloosheid of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt?

Maasja Ooms regisseerde, filmde en monteerde ALICIA tot een aangrijpende film over een universeel thema: onze behoefte aan liefde.

Maasja Ooms heeft begin jaren negentig de fotoacademie en de filmacademie doorlopen. Na zo'n 15 jaar alleen gewerkt te hebben als cinematograaf heeft ze zich ontwikkeld als editor. Eerst bij documentaires die ze zelf had gefilmd, later ook van anderen en als edit-coach. Door haar sterke inhoudelijke betrokkenheid als cinematograaf werden films gaandeweg meer samenwerkingen, in co-regie.

In 2013 startte Maasja een uitgebreide research waarin observaties van gedrag tussen mensen centraal stond; hieruit vloeiden twee films waarin Maasja de regie, camera en montage voerde. Tussen Mensen (55’, VPRO, 2015) en ALICIA (90’, VPRO, 2017, IDFA Nederlandse competitie).

 

www.maasjaooms.nl

IDFA

ALICIA, de nieuwe film van Maasja Ooms is geselecteerd voor het competitieprogramma voor beste Nederlandse film. 18 November is de première in Eye 1, 16:45u. Op 19 november is de tweede vertoning, om 14:25 uuur in Eye1, gehost door de VPRO met extended Q&A (English spoken). ALICIA is een indringende, observerende film die het dagelijks leven en de diepste gevoelens registreert

van een jong meisje zonder thuis dat dreigt te ontsporen. Het nagesprek, tussen publiek en een panel van professionals in de jeugdzorg, gaat in op wat de mogelijke impact zou kunnen zijn van de film. Er zijn naar schatting 2000 Alicia's in Nederland: hoe krijgen deze chronisch getraumatiseerde kinderen de hulp die ze nodig hebben? 

Wilt u Alicia op DVD bestellen? Stuur ons een email door op deze link te klikken, en vul uw gegevens in.