Investigation Art Mysteries
6 x15"


Investigating Art Mysteries (I AM) is een jeugddocumentaire serie waarin filmmaker Martijn Blekendaal het spannende verhaal vertelt van de mysteries die hij heeft moeten ontrafelen om de volwassen man te worden die hij nu is. I AM is een avontuurlijk en persoonlijk coming of age verhaal rond zes mysteries in de moderne kunst.

Welke man – of vrouw – gaat er schuil achter de mysterieuze street art kunstenaar Banksy? Was de dood van de jonggestorven schilder Jean-Michel Basquiat wel een ongeluk? Waarom loog Joseph Beuys over zijn oorlogsverleden? Wie is R. Mutt? En waarom is het raadselachtige portret van de jonge Afro-Amerikaanse James Hunter nooit afgemaakt?

In de jeugddocumentaire serie Investigation Art Mysteries vertel ik het spannende verhaal van de mysteries die ik heb moeten ontrafelen om de man te worden die ik ben. I AM is een even avontuurlijk als persoonlijk coming of age verhaal rond zes mysteries in de moderne kunst. Zes geruchtmakende kunstenaars, zes raadselachtige verhalen, zes persoonlijke zoektochten.

Want om antwoorden te vinden, ga ik niet alleen als een detective te werk – ik moet ook de confrontatie aangaan met mijn eigen angsten, onzekerheden en verlangens. Gevoelens waarin iedere tiener zich wel eens herkent. Zoals de angst om buiten de groep te vallen. Of het verlangen om in opstand te komen. De neiging om vals te spelen. Het verlangen om te liegen. De angst dat niemand je ziet staan.

Het resultaat is een reeks spannende omzwervingen die mij van Amsterdam naar Berlijn voeren, van Bristol naar Hollywood en van Parijs naar New York. De antwoorden die ik onderweg vind, brengen mij niet alleen dichter bij werk en leven van enkele van de belangrijkste moderne kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Mijn avonturen en ervaringen leren mij ook een aantal cruciale levenslessen en wijsheden die je niet jong genoeg kunt leren.

 

 

I AM

16/04/20 | Martijn Blekendaals Investigation Art Mysteries is gehonoreerd door het NPO-fonds in het tweejarige pilotprogramma dat jeugddocumentaire series stimuleert. De research is onder leiding van Sasha Dees. Het is een co-regie met Finbarr Wilbrink, die met Martijn De man die achter de horizon keek monteerde. Deze korte documentaire werd gelauwerd op vele festivals en is de aanzet tot de

serie. Het is een coproductie met NCRV en een internationale samenwerking met IndiFilm uit Berlijn. Het is wederom ene zoektocht naar het spannende verhaal van een kunstenaar die een geheim achterliet, een detectivedoc, een whodunnit, een genre dat zich aan het uitvinden is binnen documentaire. Het duo Blekendaal en Wilbrink als Sherlock is niet alleen spannend en nieuwsgierig makend, maar ook ontzettend geestig.