Rotjochies
90"

Maasja OomsRotjochies laat drie tieners zien die proberen hun leven op de rit te krijgen met hulp van een no-nonsense jeugdwerker op het afgelegen platteland in Frankrijk. 

Met ROTJOCHIES gaat Maasja Ooms in haar kenmerkende observerende stijl op zoek naar waar de overlevingsstrategieën van ontspoorde jongeren vandaan komen. Wat is hen overkomen en waarom gedragen ze zich zoals ze zich gedragen? 

Maasja Ooms heeft begin jaren negentig de fotoacademie en de filmacademie doorlopen. Na zo'n 15 jaar alleen gewerkt te hebben als cinematograaf heeft ze zich ontwikkeld als editor. Eerst bij documentaires die ze zelf had gefilmd, later ook van anderen en als edit-coach. Door haar sterke inhoudelijke betrokkenheid als cinematograaf werden films gaandeweg meer samenwerkingen, in co-regie.

In 2013 startte Maasja een uitgebreide research waarin observaties van gedrag tussen mensen centraal stond; hieruit vloeiden twee films waarin Maasja de regie, camera en montage voerde. Tussen Mensen (55’, VPRO, 2015) en ALICIA (90’, VPRO, 2017, IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary). De impact campagne heeft de beweging die de film op gang bracht kunnen omzetten in een gedragsverandering onder jeugdwerkers en het beleid aangepast met name voor kinderen in gesloten jeugdzorg. 
Rotjochies is momenteel in postproductie.