If You Are Not There, Where Are You?
90"

Maartje Nevejan'If you are not there, where are you? (IYANTWAY) heeft als doel om taal te vinden voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen hebben tijdens een absence. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een uniek experiment dat de onzichtbare ervaring op artistieke wijze transmediaal gaat verbeelden. Meer inzicht in waar deze kinderen zijn, als ze er even niet zijn, zal ons niet alleen meer over hen leren maar ook inzicht geven in het menselijk bewustzijn en het theater van onze geest. 

Het transmediaal project, dat een samenwerking is tussen kunst en wetenschap, creeërt een compleet nieuw narratief voor absence epileptici. Zo'n 65 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze aandoening die zich afspeelt in het hoofd. Een visuele fenomenologie geeft hen een gemeenschappelijke taal. Om de impact te maximaliseren worden er vier componenten ontwikkeld die elk via haar eigen publiek het nieuwe narratief zullen gaan ontwikkelen. 

1. De website www.areyouthere.nl. Dit is een plek waar kinderen en jongeren hun verhaal kunnen vertellen en delen. Tijdens de research hebben tien kinderen in co-creatie met tien kunstenaars hun absence ervaring gevisualiseerd. Het resultaat was een mini-documenta van 10 kunstwerken die door de creators werd gepresenteerd aan de ouders, leraren en neurologen van de kinderen. De installatie bestond uit een VR-ervaring, een schilderij, een collage, tekenngen, 360-film, een muzikale compositie, een boek, een scenografie en een mummie. Deze werken hebben elk hun eigen ruimte op de website, die ook met een oculus rift-bril virtueel te zien zijn. Kinderen en jongeren met absences worden uitgenodigd om óok hun ervaring te delen via deze media. Ze kunnen hun eigen ervaring toevoegen aan de website. Deze ervaringssite resulteert uiteindelijk in een internationale database van absence-ervaringen. Doelgroep: kinderen en jongeren met absence-epilepsie 

2. Een immersive VR-game In my Absence. Gamedeveloper Monobandaplay ontwerpt in co-creatie met de kinderen een omgeving die voelt als een absence ervaring. Er is geen controller, net als in het echt. De poëtische ervaring die wordt gestuurd met de zintuigen maakt het voelbaar, zichtbaar, emotioneel, sensitief en fysiek. De doelgroep van deze innovatieve game zijn jongeren en jongvolwassenen met én zonder absences en doordat we het inzenden naar internationale game-, VR- en Art&Technology festivals trekken we ook een breder geïnteresseerd publiek. 

3. Artistiek onderzoek i.s.m. het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Ze analyseren de samenwerking tussen kunst en wetenschap en ontwikkelen een methode voor toekomstige samenwerkingen. Dit resulteert oa. in een publicatie (een boek). Waar de vorige eeuw stond voor de ontdekking van tastbare nieuwe werelden, staat deze eeuw in het teken van de ontdekking van de innerlijke wereld. De wetenschap loopt hierin tegen haar eigen grens. Een samenwerking met kunst is cruciaal voor de kennis van de toekomst.  Doelgroep: studenten binnen kunstopleidingen.

4. Inspiratie events: In samenwerking met SPUI25 organiseren we enkele bijeenkomsten die de dialoog tussen kunst en wetenschap voeden. Doelgroep: kinderen, jongeren, studenten, jonge wetenschappers. De eerste was op 25 oktober 2017 tijdens Cinekid; er werd een Kinder College gegeven 'Kijken met je hersenen'. De tweede is een bijeenkomst in het Stedelijk Museum op 3 november tijdens het Worlding the Brain-festival. Op 11 November staan we op het INScience Festival Nijmegen. 

5. Het documentaire essay Ik ben er even niet neemt de gedeelde taal als vertrekpunt. Maartje Nevejan gaat via het persepectief van de kinderen op zoek naar de bron van absence ervaringen. Hoe komen deze beelden tot stand en wat hebben ze te maken met de beelden die we allemaal wel eens hebben als we ‘uit de realiteit vluchten’? Beelden die twijfel zaaien over wat we als echt ervaren maar als fantasie benoemen. Onze hersenen maken de wereld groter dan de tastbare wereld om ons heen. Hoe doen we dat? En hoe reëel is die grotere wereld? Zoals Dumbledore zei: Of course it is happening in your head Harry. Why would that mean, it is not real?  In de film Ik ben er even niet onderzoekt Maartje Nevejan met filmische middelen hoe we onze innerlijke realiteit creëren.
De documentaire is voor alle leeftijden en in coproductie met VPRO. 


Willemijn Cerutti is genomineerd voor de Impact Award 2016.
Gesteund door The Art of Impact, Prins Bernhard Cultuurfonds, Banning de Jong, Het Epilepsiefonds, de Koningklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschap (KNAW) en de regeling Transmedia non-fictie, een gezamenlijk initiatief van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Filmfonds en Mediafonds.

Maartje Nevejan is documentaire regisseur met een achtergrond in theater en nieuwe media. 

If you are not there, where are you? heeft als doel om taal te vinden voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen met absence-epilepsie hebben tijdens een momenten van afwezigheid. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een uniek experiment dat de onzichtbare ervaring op artistieke wijze transmediaal gaat verbeelden. Het project is een samenwerking met het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU. De creatieve documentaire 'Ik ben er even niet' (90), een van de verhalen dat onderdeel is van het transmediaal project, is in coproductie met de VPRO.

Harry, Tiny en Sonja (56') is Nevejans eerste samenwerking met Cerutti Film. Deze film werd geproduceerd in coproductie met HUMAN, voor wie Nevejan in 2009 Theo van Gogh? Die is dood en in 2011 De prik en het meisje regisseerde.

Voor BNN maakte ze in 2015 de documentaireserie wij zitten vast met Sophie Hilbrand. Voor NTR maakte ze de vierderlige serie Het Nationale Canta Ballet dat de totstandkoming van een ballet documenteerde van Het Nationale Ballet en 53 Canta's, een custom made invalide-autootje van Nederlandse makelij. Deze documentaire was het hart van diverse cross mediale producties, waaronder een boek, een radiodocumentaire en een GPS-registratie van de route van de Canta's waarbij de stad Amsterdam de dansvloer was.

In 2004 en 2007 regisseerde ze twee documentaire series Couscous&Cola voor BNN waarin post 9//11 immigrantenkinderen uit Amsterdam worstelen met hun identiteit en en hun haat naar het Westen. Door het succes van de serie op Al Jazeera is er Couscous Global (2008) ontstaan, waarin jongeren debatgroepen opzetten en elkaar filmden. Meer info

 

Magische Verhalennacht

Ter afsluiting van IYANTWAY organiseerden Stanja van Mierlo en Vera Born een verhalennacht in Doornburgh, landgoed voor samenwerking tussen kunst en wetenschap.

De Impactmakers maakten een making of van een magische ervaring dat eindigde met het overdragen van het stokje aan studenten van de HKU

en kinderartsen van twee ziekenhuizen. Het bekrachtigde een samenwerking om een toepassing te maken die de subjectieve ervaring een plek gaat geven in de praktijk van de arts.

Stedelijk Museum

Op vrijdag 3 november zijn we, met onze VR experience, een onderdeel van Stedelijk Statements.
Een expert, kunstenaar, criticus of cultureel ondernemer stelt een avond samen in het Stedelijk Museum. De curator van het programma krijgt alle gelegenheid haar of zijn visie op beeldende kunst en vormgeving toe te lichten aan de hand van nieuw, artistiek en/of wetenschappelijk onderzoek, dat wordt gepresenteerd in een avondprogramma met lezingen, discussies, performances en filmvertoningen. Deze avond wordt gecureerd door Patricia Pisters die

voor de tweede keer het Worldling The Brain Festival organiseert.

Kom langs vrijdag, om 20:30 uur, en ervaar de VR experience en surf virtueel langs de kunstwerken van de kinderen op www.areyouthere.nl

IDFA Forum

IYANTWAY werd gepresenteerd aan de wereld op het Children Forum voor Transmedia. Deze nam kennis van de plannen voor de VR-game, de graphic story, de interactieve website en de creatieve documentaire. De pitch gonste nog lang na. VPRO is coporducent.

PITCH

Het crossmediale project If you are not there, where are you? van Maartje Nevejan is geselecteerd voor het Children Forum op IDFA 2016. IYANTWAY geeft toegang tot de persoonlijke, innerlijke ervaringen van absences. Voor het eerst hebben kinderen met absences over de ervaring gesproken als ze er even niet zijn. Het had een verrassende uitkomst. Waar men altijd dacht dat er ‘niets’ was, blijkt een complexe wereld aanwezig, die zich in slechts een paar seconden bij één individu openbaart. Een wereld waar donkere schaduwen verschijnen, eenhoorns, wolven opduiken, soms met alle zintuigen waarneembaar, dan weer alleen in geluid of tast. Er is maar één

ervaring, er zijn duizenden manieren om die uit te drukken, en, alhoewel geen enkele uitdrukking die ene ervaring precies kan beschrijven, blijken er ook overeenkomsten. De absence verhalen staan voor iets groters, ze laten gezamenlijk de alomvattende angst voor het oncontroleerbare zien, de angst to be out of control. Dit blijkt herkenbaar voor mensen die zelf geen absence epilepsie hebben gehad. Het gegeven dat er “iets”, een aanval, op ieder moment van de dag kan komen en dat je hele realiteit even verandert, roept ook in onze tijd allerlei herkenbare associaties op. De aandoening blijkt veel te zeggen over de sensatie van onze condition humaine.

presentatie van het onderzoek If You Are Not There, Where Are You?

HKU lectoraat Performatieve Maakprocessen en Cerutti Film presenteren maandag 21 november 2016 om 15:00 uur het resultaat van het onderzoek naar de ervaringen die kinderen hebben rond absence epilepsie op het KNAW in Amsterdam.

Het transmedia project 'Waar ben je als je er niet bent' creëert een nieuw narratief voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen hebben tijdens een absence. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een unieke samenwerking dat de onzichtbare ervaring gaat verbeelden en verklanken. Meer inzicht in waar deze kinderen zijn als ze er even niet zijn, zal ons niet alleen over hen leren maar geeft ook inzicht in het menselijk bewustzijn en het theater van onze geest.

Programma
Barbara Visser, voorzitter Akademie van Kunsten, heet u welkom. ‘Waar ben je als je er niet bent' wordt vervolgens door initiatiefnemer Maartje Nevejan geïntroduceerd. Het hele proces is gefilmd, de korte film hiervan wordt voor het eerst vertoond. HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen, waarvan de leden zowel als kunstenaar als als onderzoeker betrokken zijn, vertelt over het onderzoek naar de methode van het project. 

Filosofe Linde van Schuppen geeft een korte lezing over de kloof tussen fenomenologie en neurowetenschap- twee takken van de wetenschap waartussen dit project zich nadrukkelijk laveert. VR-maakster Marieke Nooren beschouwt de mogelijkheden van nieuwe technologieën voor het verbeelden van wat er zich in het brein afspeelt. De middag wordt afgesloten met een column van schrijfster Wanda Reisel en een blik op de toekomst van producente Willemijn Cerutti. 

De toegang is gratis maar we werken met een gastenlijst. Graag vooraf aanmelden via onderstaande link, of iyantway@ceruttifilm.nl

IDFA Forum

IYANTWAY werd gepresenteerd aan de wereld op het Children Forum voor Transmedia. Deze nam kennis van de plannen voor de VR-game, de graphic story, de interactieve website en de creatieve documentaire. De pitch gonste nog lang na. VPRO is coporducent.

Stedelijk Museum

Op vrijdag 3 november zijn we, met onze VR experience, een onderdeel van Stedelijk Statements.
Een expert, kunstenaar, criticus of cultureel ondernemer stelt een avond samen in het Stedelijk Museum. De curator van het programma krijgt alle gelegenheid haar of zijn visie op beeldende kunst en vormgeving toe te lichten aan de hand van nieuw, artistiek en/of wetenschappelijk onderzoek, dat wordt gepresenteerd in een avondprogramma met lezingen, discussies, performances en filmvertoningen. Deze avond wordt gecureerd door Patricia Pisters die

voor de tweede keer het Worldling The Brain Festival organiseert.

Kom langs vrijdag, om 20:30 uur, en ervaar de VR experience en surf virtueel langs de kunstwerken van de kinderen op www.areyouthere.nl

Magische Verhalennacht

Ter afsluiting van IYANTWAY organiseerden Stanja van Mierlo en Vera Born een verhalennacht in Doornburgh, landgoed voor samenwerking tussen kunst en wetenschap.

De Impactmakers maakten een making of van een magische ervaring dat eindigde met het overdragen van het stokje aan studenten van de HKU

en kinderartsen van twee ziekenhuizen. Het bekrachtigde een samenwerking om een toepassing te maken die de subjectieve ervaring een plek gaat geven in de praktijk van de arts.