Johan
15"

Sjoerd NiekampJohan (12) droomt ervan om de wereld te ontdekken. Hij besluit voor het eerst mee te gaan op kamp: een week overleven in het bos. Maar tijdens het kamp heeft Johan als nieuweling moeite om zijn plek te vinden binnen de groep. En als de avond valt wordt hij overvallen door een donker heimwee. Johan voert een innerlijke strijd om zijn angst te overwinnen en zo een waardig onderdeel te kunnen worden van zijn scoutinggroep.

Sjoerd Niekamp (1990) studeerde af van de Nederlandse Film- en Televisie Academie met Een scout weet de weg en werd daarmee winnaar van de KNF-persprijs voor beste eindexamenfilm lichting 2013. ‘Niekamp verstaat de kunst om de juiste toon te treffen en het juiste moment te kiezen… Een voortreffelijk ingeleefd portret van twee vrienden....’ (juryrapport). Ook kreeg de documentaire de prijs voor Best Student Film op het Internationaal Film Festival Dokfest in München. 

Na een stage bij Klokhuis en de Weekendschool was jeugddocumentaire een logische stap. Johan, dat ontwikkeld werd binnen de Kids & Docs workshop van IDFA, Cinekid en Mediafonds, is zijn debuut en daarna volgde een aflevering voor Bikkels. Momenteel werkt Niekamp aan een nieuw filmplan voor NCRV Dokument Junior.

setfoto in Naaldenveld met Claas Meier, Sjoerd Niekamp en Dirk-Jan Kerkkamp

Docville

Johan draait 4 mei op het Docville Film Festival in Leuven.


 

IDFA JUNIOR on TOUR (8+)

Johan is een van de vier jeugddocumentaires die draait in het programma van IDFA JUNIOR on tour. 

Het is voor het eerst dat IDFA’s meest succesvolle jeugddocumentaires rondreizen door Nederland. Voor volwassenen bestaat De IDFA on Tour al een aantal jaar en trekt steeds meer bezoekers. De jeugddocumentaire volgt nu ook. De Nederlandse jeugddocumentaire is van een hoge kwaliteit, mede door de structurele ondersteuning die de gezamenlijke publieke omroepen, het Mediafonds, IDFA en Cinekid geven aan jong talent, oa. met de Kids & Docs workshop. De film Johan is

bijvoorbeeld ontstaan uit deze workshop. In het buitenland bestaat het nog nauwelijks, jeugddocumentaires in de bioscoop, en Nederland is hierin absolute koploper. 

Ga met je kinderen naar de bioscoop voor een uur plezier en laat ze ontdekken dat echtgebeurde verhalen raken op een andere plek dan de entertainment die ze dagelijks tot zich nemen.

Jeugddocumentaire Johan 8 maart op televisie

In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 maart zijn er weer twee marathonuitzendingen van Zapp Echt Gebeurd op Zapp.

Zaterdag - 7 maart vanaf 13.10
Chelina - Da Beast, School Vol Vissen, Lieve K#ttelefoon, Losers

Zondag -  8 maart vanaf 13.10
Giovanni en het waterballet,

Johan,  Bjorn, gewoon YOLO, 4-Ever.